V�roba Pisca
Chilsk� n�rodn� ko�alka pisco dostala sv�j n�zev po piscu, co� znamen�
,, l�taj�c� pt�k,, a v �e�i Ink� to zn�
quechua. Destiluje se z
mu�k�tov�ho v�na v regionu Pisco v severn�m Chile kolem m�st La Serena a Coquimbo.
16. kv�tna 1931 se pisco stalo prvn�m alkoholick�m n�pojem, kter� byl chr�n�n vlastn�m ozna�en�m p�vodu.
Asi 6000 hektar� vini�n�ch ploch, ze kter�ch se ty nejd�le�it�j�� nach�zej� v �dol�ch Elqui a Limar�, poskytuje hrozny k v�rob� n�poje pisco, i kdy� klesaj�c� popt�vka vede k tomu, �e mnoho p�stitel� p�ev�d� svou produkci na stoln� hrozny.
Po kva�en� a destilaci v m�d�n�ch destila�n�ch retor�ch st�rne ko�alka �ty�i m�s�ce a� jeden rok ve velk�ch sudech zvan�ch
raul�.
Pak se rozt��d� do jedn� ze �ty� skupin podle obsahu alkoholu, kter� sahaj� od 30 %(selecci�n), p�es 35% ( Especial) a 40% (Reservado), a� 45%( Gran Pisco). Tuto velmi intenzivn� ko�alku charakterizuje aroma �erstv�ch a su�en�ch �vestek, ho�k�ch mandl� a vanilky.
Pisco Sour
4 d�ly Pisca (1 d�l. P�ikl. mal� skleni�ka)
1 d�l �erstv� cit�nov� nebo limetkov� ���vy
kostky ledu
1 l�i�ka b�lku (nemus�, dle chuti)
cukr dle chuti
P��sady d�me do koktejlov�ho �ejkru a siln� prot�epeme, pak nalijeme do sklenek.
B�lek pokud ho pou�ijeme, vytvo�� �umivou p�nu. Pisco Sour je vynikaj�c� zvl�t� jako letn� koktejl!
* tip: kostky ledu rozmixujeme v mix�ru na ledovou t�횝